16. Aug. 2023

AMBITIØS PRODUCENTANSVARSORDNING – EN DEL AF LØSNINGEN FOR TEKSTILBRANCHEN?

Modeugen i København er netop overstået. Igen i år benyttede branchen lejligheden til at sætte spot på bæredygtigt tøj, og igen i år missede de muligheden for at tage en reel diskussion af, hvordan branchen bedst reducerer dens negative indvirkning. Det var de ”lette” emner, som fx valg af fiber, der endnu engang fik lov at dominere debatten. Men som co-founder af Tænketanken Tekstilrevolutionen, Markus Hatting, siger: “Der findes ikke en magisk fiber, der kan fikse det hele, så vi ikke behøver at ændre på vores forbrugsmønstre”. Og det er hovedet på sømmet! Den ubekvemme sandhed er, at hvis vi ønsker at gøre noget, der virkelig batter, så er det mængderne og forbruget vi skal fokusere på. Det er nedbringelse af de mange millioner tons tøj, der hvert år bliver produceret, der kan rykke ved tingenes tilstand – ikke endnu en forårskollektion af økologisk bomuld.

Og her kan en effektiv producentansvarsordning måske være en del af løsningen – såfremt den er ambitiøs!

Temaet undersøgte vi i foråret for det norske Miljøministerium i samarbejde med NORSUS . Her blev hovedanbefalingen til en ambitiøs producentansvarsordning for tekstiler at sætte en afgift på et niveau, der dækker en reel cirkulær behandling af brugte tekstiler. Det er ikke nok, at afgiften dækker en klassisk affaldsbehandling; indsamling og forbrænding af tekstilaffald er billigt, men løser ingenting. Afgiften skal kunne dække en ordentlig indsamling, der bibeholder tøjets kvalitet, frasorterer det, der kan gå til genbrug, og forbereder til genbrug via ex. rens og reparation. En sådan behandling er signifikant dyrere. Men den er det værd!

Afgiften skal desuden – og ikke mindst – være på et niveau, der begrænser det samlede forbrug. Et bud på en ambitiøs og virkningsfuld afgift har Deloitte givet i en undersøgelse for Miljøstyrelsen, der kan findes her: https://lnkd.in/e4rMPrcD

Spørgsmålet om producentansvarsordningen er et enormt vigtigt og spændende tema, som heldigvis har meget fokus lige nu. Og vi håber, at både Norge og EU tør være ambitiøse nok, når rammerne skal defineres. Det er på høje tid!

Find vores rapport (på norsk) her: https://lnkd.in/en2F95mJ

Læs hvad Markus Hatting ellers har at sige her: https://lnkd.in/eCPjiiAs

Se EU Kommissionens forslag her: https://lnkd.in/eFWJXEHj).

Seneste blogindlæg

ESG – SKAL DIN VIRKSOMHED OGSÅ BLIVE KLOGERE PÅ BEGREBET?

ESG - DOES YOUR ORGANISATION NEED TO LEARN MORE ABOUT THE CONCEPT?

ESG står for Environment (miljø), Social (samfund) og Governance (ledelse) og er et værktøj, som virksomheder kan bruge til at rapportere indenfor de tre aspekter og dermed give et mere nuanceret billede af virksomheden på andre bundlinjer end blot den økonomiske....