Naturen som klasseværelse: Udvikling af grønne udendørs læringsrum i Herlev Kommune

Undervisning og didaktik

Herlev Kommune har i tæt samarbejde med Danske Anlægsgartnere og Norion transformeret fire af sine skolers udearealer til inspirerende læringsrum. Projektet, som startede i 2019 med støtte fra Villum Fonden og egenfinansiering fra kommunen, har sat fokus på at bringe naturen tættere på undervisningen. Ved at inddrage elever, lærere og fagfolk har man skabt et dynamisk miljø, der både fremmer kreativitet, fysisk aktivitet og ejerskab.

I projektets tidlige faser samarbejdede projektets partnere med interessenter og eksperter med bred erfaring med udeskoling for at udnytte de eksisterende udearealer optimalt. Målet var klart: at gøre skolernes frie uderum til en integreret del af undervisningen, så eleverne kan nyde godt af mere dagslys, frisk luft og praktisk læring. Projektet fik et solidt fundament med en bevilling på 4,3 mio. kr. fra Villum Fonden og 1,5 mio. kr. fra kommunen – en kombination, der gjorde de ambitiøse planer mulige.

Norion havde i løbet af processen ansvaret for den overordnede projektledelse og stod for at sikre, at alle parter holdt sammen og arbejdede mod fælles mål. Vi bidrog med værdifuld erfaring inden for bæredygtighed og forandringsprocesser gennem facilitering af workshops og så havde vi hovedansvaret for bl.a. den omfattede kortlægning af eksisterende cases, udvikling af undervisningsmaterialer og idekonkurrence og udarbejdelse af vejledninger til anlæg af udeundervisningsrum.

Workshops og kreativ idéudveksling 

En central aktivitet i projektet var afholdelsen af en række workshops med lærere, elever og eksterne eksperter. Her blev der drøftet konkrete muligheder for, hvordan undervisningen bedst kunne flyttes udendørs, og hvilke faciliteter der skulle til for at understøtte et alsidigt læringsmiljø. Ikke mindst blev en landsdækkende idékonkurrence lanceret, hvor folkeskoleelever fra hele landet fik mulighed for at præsentere deres visioner for den grønne skolegård. Denne proces skabte ikke blot innovative løsningsforslag, men styrkede også medinddragelse og ejerskabsfølelse, da Herlevs skolers elever gennem konkurrencen fik mulighed for aktivt at deltage i udformningen af deres eget læringsrum. 

Kort om projektet

Kunde: Herlev Kommune

Projektleder: Rikke Fischer-Bogason 

Periode: 2019-2021

Lokation: Udfyld her

Samarbejdspartnere: Herlev Kommune, Danske Anlægsgartnere, Roskilde Tekniske Skole 

Område: Undervisningsmaterialer, udendørs undervisningsrum

En ny model for udendørs undervisning via stærkt samarbejde på tværs

Med etableringen af de grønne skolegårde blev der skabt en konkret model for, hvordan udendørs læring kan integreres i den daglige undervisning. Resultatet blev et inspirerende miljø, hvor eleverne i dag kan praktisk erfaring med bl.a. naturvidenskab, matematik dansk, historie og bæredygtighed, mens lærerne fik nye redskaber til at skabe varierede undervisningsforløb. Herlev Kommune og de mange gode samarbejdspartnere demonstrerede, hvordan et ambitiøst projekt med inddragelse af både elever og fagfolk kan bane vejen for en ny og innovativ undervisningsform, og den forkromede fælles indsats sikrede, at de nye udeskolerum ikke blot blev en fysisk forandring, men også en lære– og udbytterig proces for alle involverede.